Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Tuesday, July 08, 2014

"Pinjam Warna FISH, Sya..."

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 10 Ramadan,

Lepas saya ambil Faris dari sekolah, tak sempat salin baju semua dia dah keluarkan buku mewarna yang dibeli dari kedai buku sekolahnya... Faris ni memang la suka beli barang dari kedai buku sekolah. Hari-hari dia membeli... Buku la, pemadam la, pembaris la, pensel la... macam-macam lagi la... 

Dia pernah juga beli pensel tekan untuk saya (saya ada tulis di entri ini, Istimewanya Hadiah dari Adam Faris) dan Buku Untuk Alisya.

Masa saya tengah belek-belek magazine, saya terdengar perbualan dua beradik ni:

Faris: Sya, Faris nak buat kerja jap... tadi dekat sekolah, Faris dah warna sikit... ada sikit lagi nak siap ni... (sambil kelam kabut keluarkan buku warna dari dalam beg sekolah... macamlah kerja sekolah beriya sangat nak siapkan...!)

Alisya: Adam Faris tak beli untuk Alisya ke? Alisya nak juga... 

Faris: Tak sempat Sya... nanti Faris beli... tengok esok... 

Alisya: Ok... kalau esok, Faris belikan Frozen untuk Alisya eh...

Faris: Ha ok tengok dulu... Ni la muka dia tak dapat warna tadi... Faris tak de warna FISH... Sya, ada warna FISH tak? Pinjam...!

Alisya: Ok jap Alisya ambil warna FISH... (sambil pergi dekat beg sekolahnya dan keluarkan pensil warna... Saya dalam hati tertanya-tanya... warna FISH?! Warna apa tu? Sambil tunggu Alisya keluarkan warna apa)

Warna peach tu untuk warna
muka dan tangan Ben10
Faris: Ada tak Sya warna FISH?! Cepatlah... Faris nak kena pakai baju ustaz ni... (pakai baju sekolah agama. Alisya masih cari warna yang abang dia nak)

Saya: Warna FISH tu warna apa?!

Faris: Warna FISH la... takkan mama tak tau kot?! (serious saya tak de idea warna apa yang dimaksudkan...)

Alisya: Nah... nasib baik Alisya ada... (sambil hulur warna PEACH...)

Saya: La ni bukan warna FISH... Ini warna PEACH!! FISH tu ikan... 

Faris: Eh, bukan FISH eh... Faris ingat FISH... (sambil gelak guling-guling... masalahnya adik dia boleh bagi warna yang betul pula tu...!!)

Sabar je la... Tapi memang selalu macam tu la... Alisya memang akan faham apa yang abang dia cakap/nak... Saya je selalu confuse dengan apa yang Faris cakap... 
* * *

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


28 comments:

  1. mungkin sbb mrk selalu bersama jadi mrk guna istilah yg sama ... heh heh . kelakar pun ada ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal... rasanya lah... hahaha

      Delete
  2. ingt kan warna biru tadi... eyhhh air yg warna biru, ikan hidup dalam air... eyhhh penin la ha3...

    tp adik beradik mmg sentiasa faham each other kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aahhahah memang pening dibuatnya lia... hanya mereka je yang memahami satu sama lain... hhahahaha

      Delete
  3. memang kelakar kalau dgr perbualan anak-anak, anak saya..5 tahun..van jenazah jadi van jenayah..ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah... ye la... anak-anak tgh belajar sebut perkataan... mmg kelakar dgr apa yang disebut...

      Delete
  4. Hahaha... Kelakar dua beradik ni! Kali pertama baca saya ingat warna 'fish' tu ala-ala warna ikan ler, rupanya warna peach. Jauh tersasar Farish.... nasib baik ada adik yang very understanding gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha kan?! saya pun fikir warna2 ikan... ceh... rupanya anak belajar ckp omputih... PEACH rupanya... hahahha

      Delete
  5. hahaha..pelat dorg..fishh pon boleyyy...comel je dua bradik ni..

    ReplyDelete
  6. Saya pun terfikir juga apa warna "FISH" tu... Rupanya pelat "PEACH".

    Mamanya kena banyak buat homework, belajar bahasa yang mereka gunakan seharian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ye la... selain anak2 belajar sebutan yang betul... saya pun dok mengumpul kosa kata anak2... supaya tak salah tafsir...hehehe

      Delete
  7. warna fish... heee... tu yang tak tahan ketawa dengan gelagat budak-budak baya ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul pun... sebab tu kalau dorang pi sekolah ke... rasa sunyi sangat.... padahal pegi sekolah je pun... hehehe

      Delete
  8. hih..comel dialog abg adik ni..mmg dia org bhasakan nama ye?? sweetnyer..

    haha.. lya pon tertanya-tanya gak kaler fish tu apa..peach rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, dorang mmg sebut nama masing2... tapi sekarang dah ajar alisya panggil abang la... hehehe

      Delete
  9. hehe...comel dua beradik ni tau
    cantik si faris mewarna kak, kemas

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah betul, faris mmg suka mewarna. dan makin lama dia tau nak adjust agar warna tak keluar dr garisan... hehehe

      Delete
  10. Haha...yelah NK mesti dia dah selalu cakap pssal wsrna fish dgn Sya tu....sebab tu confident jer adik ambik kaler tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal okje... hanya mereka yang memahami... hehehe

      Delete
  11. hahaha so cute la farish ngan alisya ni :-)A

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah tu la pasal... budak2 ni kalau tak buat "lawak" sehari mmg tak sah! hehehe

      Delete
  12. Suka tengok dua beradik tu...cute..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh tu la bunda kesayangan saya... :D

      Delete
  13. hahaha.. comel jerr... warna fish... keh keh keh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...