Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, June 20, 2014

Alisya?! Tak... Tak... Ni Elsa!!

 Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah, 

Ok, nampak gayanya AF saya pun dah terkena "demam Frozen"... Faris dan Alisya sama je naiknya... Lebih teruk lagi si Alisya yang lebih perasan dia Elsa! Dan tak kasi saya panggil dia Alisya!

Saya: Alisya, ambil buku... meh baca...

Alisya: Alisya?! Tak... tak... ni Elsa la mama...

Saya: Ceh perasan...! (dia sambil gelak ambil buku...)

Alisya: Mama tau tak yang Elsa tu kan... dia ada power... Sebab tu la Alisya suka...

Saya: Anna tu power dia lagi best... Dia boleh selamatkan Elsa dari pedang! 

Alisya: Mana ada... Anna tu tak de power la...

Saya: Ada... power dia... LOVE! (sambil tangan saya buat bentuk LOVE) Sebab tu Alisya dengan abang tak boleh gaduh... Kena main elok-elok... Jangan pukul abang... Kena selalu sayang abang... nanti abang boleh jaga Alisya... Alisya pun boleh jaga abang! Faham?! (ok... Alisya terkebil-kebil je pandang saya... tak fahamlah tu...!! Grrr... takpe la... lama-lama nanti Alisya akan faham...)

Alisya: (Geleng..) Adam Faris selalu yang kacau Alisya dulu... Amik mainan Alisya... Dia asik nak gaduh je...

Saya: Sebab tu tak boleh gaduh... kena main sama-sama... Tengok Anna tu... Dia kena main sorang-sorang... Sebab Elsa tak nak main dengan dia... Alisya nak ke kalau abang tak nak main dengan Alisya?

Alisya: Tak nak... Alisya nak main dengan Adam Faris...  

Saya: OK... So jangan gaduh! (Alisya angguk tanda faham...)

Sejak tengok cerita Frozen ni... Kat rumah Alisya selalu pakai gaun...
perasan jadi Elsa la tu... Nasib baik bila keluar rumah...
dia masih cari baju & seluar panjang serta tudung...
Seronok sebenarnya bila tengok cerita kartun... mesti ada pengajaran yang berguna untuk anak-anak... Saya selalu cakap pada Alisya dan Faris, adik beradik tak boleh gaduh... kena main sama-sama... Jangan nangis sebab berebut mainan... Kena selalu belajar sama-sama... Faris kena selalu tunjuk contoh baik pada Alisya... dan macam-macam lagilah nasihat yang tak pernah habis... :p

* * * 
 
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


18 comments:

  1. Samalah dengan anak akak Nora.. hari2 nak tengok cerita Frozen ni.. pada hal dah besar darjah 4 dan 6.. pun masih sibuk nak baju frozen ni,,

    Dah dekat nama tu dengan Elsya kan Alisya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah semua demam Frozen la ni... heheh ha ah Alisya dgn Elsa dah dkt.. sbb tu dia suruh saya panggil dia Elsa... :p

      Delete
  2. saya la kempunan nak tengok citer ni...huhu..tak sempat nak tengok lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti dpt la tgk... bagus jugalah... byk pengajaran..

      Delete
  3. anak dara saya ada 2
    so sorang jd Anna, sorang jd Elsa ;)
    siap buat ulangan scene yang ada dalam filem tu
    si lelaki jd penonton

    ReplyDelete
  4. sy nak tengok cerita frozen ni tak sempat je. sedara semua dah kecoh elsa elsa. huhu

    ReplyDelete
  5. good mama! anak2 ira ni xreti nak gaduh sbb adik baru nak masuk setahun. tapi selalu kena buli ngan abang yg umo 2tahun 10bulan..mommy kena alert jela..

    ReplyDelete
  6. bukan setakat alisya je, yang dah besar pun gilerkan frozen .. heeh

    ReplyDelete
  7. anak noe pun sama nora...suka sgt citer ni

    ReplyDelete
  8. haha!! Sama je dengan anak2 buah saya.. kuat betul pengaruh Frozen ni... :p

    ReplyDelete
  9. Adik beradik ni klu gaduh suam - suam kuku jer ... mmg banyak animasi yg beri pengajaran . my anak buah hafal lagu frozen nih . best sgt agaknya .

    ReplyDelete
  10. Elsha dan Alisya...dah dekat2 dah bunyinya...
    Takper ambil yang positif semoga anak2 tak leka terus dan hayal dengan kartun yang kadang2 luar dari terima akal...

    ReplyDelete
  11. comel je alisya..haha..mmg kuat pengaruh frozen ni..haha..

    ReplyDelete
  12. hehehe kuat betul pengaruh frozen ni

    ReplyDelete
  13. samalah ngan anak anak sy...bukak frozrn bis sume die ikutnye...

    ReplyDelete
  14. Anak saya pun peminat cerita ini

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...