Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Thursday, June 15, 2006

Mak - 100 Hari

Assalamualaikum dan slamat sejahtera... mohon maaf sebab dah lama tak update blog ni.. bukan apa... dah xtau nak tulis apa sejak arwah mak meninggal dunia... mmg ramai yg nak tau kehidupan saya setelah pemergian mak & ayah serta sejak berstatus isteri... Hm, tak de byk bezanya... Kehidupan masih seperti biasa... Terima kasih kpd semua yg mengambil berat ttg diri saya.. tima kasih byk2...

Semlm merupakan genap 100 hari mak meninggalkan kami adik beradik... Rindu?! Mmg rindu... lebih2 lg bila tibanya Hari Ibu... Biasanya saya akan membelikan hadiah buat arwah mak... Bukan bermaksud pada hari ibu saja baru nak hargai mak atau nak hadiahkan something pd hari tersebut.. cuma... rasa xcited bila mak pun tahu hari tersebut adalah Hari Ibu. Hakikatnya hadiah yg paling bermakna buat seseorg ibu adalah kasih sayang, perhatian, kejayaan, keikhlasan dan sebagainya.. Cuma sambutan Hari Ibu merupakan bonus bagi semua ibu...

Hadiah terakhir saya pd mak thn lps adalah set pinggan mangkuk yang berwarna merah jambu... Merah jambu bagi menzahirkan rasa sayang pd arwah mak.. Hm, mak mmg sukakan pinggan mangkuk... Buka saja almari dapur.. pasti ada pelbagai jenis pinggan mangkuk yang dibungkus kemas oleh arwah mak... Bila ditanya kenapa byk sgt pinggan mangkuk... Arwah mak akan jawab "senang nanti kalau buat kenduri... tak payah nak pinjam dr org.." Hadiah yg saya berikan tidak dipakai oleh arwah mak, sebaliknya disusun dalam almari kaca... Kata mak, sayang nak pakai... Dan sekarang saya yg memakai set yg dihadiahkan kepada mak tu... Setiap kali makan... teringat akan masakan arwah mak...

Kami sdg merancang untuk mengadakan kenduri tahlil buat arwah ayah, mak, abg Rudi, atuk Sahar serta semua sanak saudara yg telah kembali ke Rahmatullah... dalam masa yang sama, batu nisan arwah mak akan 'dinaikkan'. Tarikh.. masih blum lagi ditetapkan.. InsyaAllah mungkin minggu depan.

Kehidupan kami adik beradik... macam biasa... tetap tinggal di bawah satu bumbung (kecuali abg sulung - tinggal Rawang)... Memandangkan semuanya bekerja, kami hanya bertemu pada sebelah malam... Tang makan.. hm, semuanya sendirian berhad... kami hanya akan masak pd ujung minggu... kalau weekdays.. biasanya sebelum balik rumah, kami mmg dah siap mkn di luar.. maklum la.. dah balik keje, penat.. tak de sapa nak masak...

Hm... lain2...? Semuanya macam biasa... Yg hidup.. teruskan kehidupan krn kita juga akan menyusul kemudian... Al-Fatihah buat semua kaum muslimin dan muslimat yg telah kembali ke Rahmatullah...

"Kau ampunilah dosa2 mereka ya Allah, lapangkanlah kubur mereka, terangilah kubur mereka & jauhilah mereka dari azab kubur... Tempatkanlah mereka di samping org2 yg beriman... Amin..."

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...