Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Sunday, February 06, 2005

Ni la dia org MELAYU...

Keluhan panjang untuk para peniaga MELAYU...

Sebelum ini org penah bertekad nak TOLONG org Melayu berniaga... Dgn kata lain... kalau nak beli pape org akan dapatkan dr peniaga Melayu.. kalau dah tak de sesgt... baru org akan pegi ke peniaga lain, selain Melayu...

Nak dijadikan cerita, percubaan pertama... org nak tempah baju tunang... Hari ni... rata org pi... dari Gombak ke sri Gombak, then ke Sentul dan kawasan2 sekitarnya... cari kedai jahit Melayu punya pasal la ni...

Bermula di Sri Gombak... masukla sebuah kedai jahit Melayu ni... org pun tanya la pasal nak tempah baju tunang... then hamba Allah ni dgn malas nak layan dgn tingkah yang agak tidak sopan, dia ckp "boss tak de..tak leh amik tempahan..." (patutnya dia lbh bersikap sopan & pentingkan customer-bukannya tutup periuk nasi sendiri-rezeki dah depan pintu... tapi elok je dia lepaskan...apa salahnya dia amik tempahan, mesti boss dia bangga bila diberitahu ade org dtg tempah baju kat dia!!)

Jawapan kedai jahit Melayu yg kedua, "er, kain cam ne nak tempah tu?! (bila diberitahu satin & lace) hm... kami tak jahit kain jenis tu.." (padahal, beberapa jenis kain seumpama itu ade tergantung depan kedai-tak tau la sebenarnya dia kenal ke tak kain satin + lace tu)

Jawapan kedai jahit Melayu ke-3, "tukang potong kain tak de la... boleh dtg esok tak?" (bila ditanya awak bleh ukur tak?) "boleh, tapi kena tunggu tukang potong!!" (dah kalau awak tuh boleh ukur, ukur la dulu... amik tempahan... tukang potong tu bukannya nak potong kain kat badan org!!! HUH!!)

Banyak lagi jawapan2 yg menyakitkan hati dari peniaga2 Melayu nie... (Bila ingat2 balik... rasa sakit hati...terbakar dada) Sampai org dah give up... Letih!! Satu hari dok melayan karenah peniaga Melayu kita.. Last2 org anta jugak kat kedai jahit Cina... SENANG, MUDAH berurusan ngan dorang... Sekali ckp...terus OK... siap bagi pandangan lagi pada design yg kita nak wat... tak de la ALASAN2 BODOH...

Bkn nak megah2kan bangsa asing... tapi nak bagi kesedaran pada org Melayu kita nie... cuba la bersikap PROFESSIONAL sikit dlm berniaga... paling tidak PR SKILL tu kena ada... jgn pandang rendah pada customer... layan customer elok2... buang la alasan2 bodoh tu... sampai bila nak maju kalau alasan bodoh tak penah lekang dr bibir... cuba fikir... renung balik... kalau kita tak moh tolong diri kita sendiri... org lain... lagila tak moh tolong kita...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...