Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Saturday, May 29, 2010

Kisah Tanggal Pusat...

Bila cerita pasal "tanggal pusat" macam2 versi org tua yg kita dgr... ada yg kata...

"kalau budak lambat tanggal pusat... maknanya dia tu degil...! kalau yg cepat pulak... budaknya baik... dgr kata... dll"

tak tau sejauh mana betulnya kata2 tu... mungkin susah sikit nak menilai... sebab anak2 masih kecik lagi... kalau ikutkan, Faris tanggal pusat pada hari ke-22!! punyer la lama... masa tu mmg risau sungguh!! Ye la kan... bila masih tak tanggal pusat... nak mandikan pun susah... nak jaga pun susah... dia pun masa tu mesti tak selesa... tapi tu la yg berlaku pd Faris dulu... tak pernah lagi jadi dalam sejarah family... tanggal pusat sampai 22 hari..!! org kata pulak... selagi tak tanggal pusat... baby akan mudah dijangkiti penyakit seperti demam dan selsema... (hm.. mungkin betul gak... sebab Faris mudah sgt berjangkit... even sampai sekarang... Faris mudah berjangkit dengan sesapa yg ada selsema dan demam. Sian dia...)

Yg Alisya pula... hari ke-4 dah tanggal pusat... senang betul nak jaga dia... tak byk merengek... Alisya akan nangis time nak susu... nak tukar pampers dan nak mandi.. lain2 dia akan terkebil2 jek... hahah... Alhamdulillah...

Ada lagi... org tua2 kata... "kalau nak adik-beradik tu baik sokmo... letakkan pusat2 mereka (yg dah tanggal tu) dalam satu uncang... insyaAllah... mereka mudah mesra dan berbaik sampai ke besar..." (sampai sekarang masih tak jupe uncang pusat faris tu... isk.. mana la peginya ek??) tp tgk Faris layan Alisya sgt baik sekali!! Dia syg bangat sama adiknya... kalau Alisya baring... dia nak baring sebelah Alisya... smbl cium tangan dan peluk Alisya... kalau Alisya nangis, dia akan tepuk smbl jerit panggil mama atau abah... hm... (abg penyayang ni...!!)

Ada lagi ke fakta/mitos pasal tanggal pusat ni? Ada siapa2 nak share?

2 comments:

  1. hehehehe kalo paal mitos n org tua2 kata xdeklah.madam masih mgjar kt ikip lagi ye sya nak ucapkan terima ksih banyak2 sbb byk bg ilmu dan peluang pada saya walapun saya x tamat.terima kasih banyak2 ye.minta halalkan segala ilmu ya..salamm

    ReplyDelete
  2. eh yazid... ha ah saya masih di ikip... ape cite awak skarang? betul dah kawin...?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...