Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Monday, February 25, 2013

Nanti adik beli kapal terbang!

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Dah jadi kebiasaan bila masuk toilet, Alisya akan bawa satu mainan bersama. Walaupun dia hanya nak buang air kecil! Tadi dia bawa helikopter masuk bilik air...

Mama: Bestnya naik helikopter!

Alisya: Ni bukan kopter... ni kapal terbang...

Mama: Ooo kapal terbang... 
(iye kan je, walaupun itu adalah helikopter) Alisya nak naik kapal terbang?

Alisya: Nak...

Mama: Mama boleh naik sekali tak?

Alisya: Boleh... Nanti adik beli kapal terbang...

Mama: Iye ke? Nak beli kapal terbang untuk mama?

Alisya: Ha ah...

Mama: Tapi siapa nak bawa kapal terbang?
 

Alisya: Abang bawa... Mama naik... Adik naik... Abah tak payah... Abah pegi keje...

Mama: Oh, abah tak payah?

Alisya: Ha abah tak payah... Abah keje je...

Mama: Kalau macam tu tak payah beli kapal terbang la... beli helikopter je... kecik sikit...

Alisya: Ok... Nanti beli...


Lepas tu dia terus lari lepas saya pakaikannya seluar... Hai la anak... Comelnya kamu...!  

Nota kaki: Bertanya soalan dan berkomunikasi dengan anak-anak merupakan tips mudah untuk membentuk keyakinan diri mereka. Dengan berbual secara santai juga, akan memupuk kemahiran berfikir dan kreativiti mereka dalam memberikan jawapan. Mudahkan?! So, jangan pernah jemu berbual dengan anak-anak...  kerana moment itu sangat indah!


29 comments:

  1. nanti nak tumpang kopter Alisya la.hehe.. jd budak2 happy ja..tk payah fikir masalah..huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aunty nana pun boleh tumpang... hehehe... mmg seronok jadi mereka... happy sokmo...

      Delete
  2. Bestnya dah jadi kawan berbual dengan anak. Berbual dgn kanak2 kecil ni memang menghiburkan betul tak? Sebab jawapan yang dia berikan tu kadang2 kita tak sangka dan sangat kelakar, tapi itu jawapan jujur. Nanti bila Alisya dah besar, mesti awk rindu pada waktu kecil dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... sekarang ni kita la kawan dia... nanti bila dia dah jumpa kawan2 sebaya dia... mesti sangat rindu zaman kanak2nya...

      Delete
  3. hihihihi... kerenah anak² mcm tulah.. kdg² soalan yg sama ditanya berulang kali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu masya... mmg kena sabar banyak2 la...

      Delete
  4. Seronok dah teman utk berbicara.. sy pun suka melayan anak sy bercakap..kdg2 gelak sendiri dgn pertanyaan2 nya. comel je depa ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan atie... macam anak2 saya ni kalau bercerita dengan mimik muka... tangan.. kaki... semua "bercakap"... mmg gelak sakan la saya tgk...

      Delete
  5. Hihihi...cutenya... cerdik betul :D

    ReplyDelete
  6. comel jer...acik ayut nk tumpang naik skali la mcmni..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. acik ayut pun boleh tumpang jugak... hehe

      Delete
  7. Hehehe..seronok dengar anak akak bercakap. Semoga adik menjadi anak yang solehah dan bijak.

    ReplyDelete
  8. kita kena beri gambaran yang positif pada kanak - kanak ... heli tu nanti leh la landing kat putrajaya yer ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... heheh landing putrajaya yea... insyaAllah nanti singgah... hehe

      Delete
  9. betullah tu..sembang ngan anak best sangat....

    ReplyDelete
  10. Hehehe...comel jer. Alisya kena kumpul duit klo nak beli kapal terbang.

    ReplyDelete
  11. amboi pandainya. siap tahu abah sibuk keje xyah nak bawak abah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah tu la pasal... so abah dia kena take note la... kena rajin luang masa banyak sikit tuk anak... ehheheh

      Delete
  12. sy xsabar nak tunggu alisha lbh pandai bercakap n pandai bertanya.. hihii

    bkn pe, dh ready nak bersoal jwb dgn alisha ni.. sy sk layan budak2 sembang.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... seronok bila anak2 dah pandai cakap... ada je jawapannya...

      Delete
    2. sama macam adam asal masuk bilik air mesti nak be mainan ;)

      Delete
  13. betul2..ibu bapa ni kena luangkan masa berkomunikasi ngan anak2.
    cth..ajar speaking bi dari awal lg.
    wujudkan suasana eng environment ke.
    dah besar nati eng tu dah x jadi mslh :)

    ReplyDelete
  14. best kan layan budak2 sembang ni..wani pun suka cakap dgn budak2...comel jer hihi

    ReplyDelete
  15. pandai dia, petah bercakap pastu yg tak tahan abah tak payah naik,abah pegi keje..comel!hehe...

    ReplyDelete
  16. Yang seronoknya anak2 ni, selagi boleh jawab mereka akan jawab, betul tak betul, kena tak kena dengan soalan belakang kira. hehehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...