Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Tuesday, February 05, 2013

Tips dan Kesan Positif Menonton Kartun

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,


Kartun sebenarnya sedikit sebanyak akan memberikan kesan yang positif kepada kanak-kanak yang menontonnya. Disebabkan mereka masih kecil, maka bolehlah saya kawal apa yang boleh dan tidak boleh ditonton mereka. 

Biasanya jika AF saya berjaga, saya akan menonton kartun bersama mereka jika tiada aktiviti busy bag (kemudianlah saya cerita tentang aktiviti busy bag AF ni...).

Apa yang saya nak share hari ni adalah, perkataan-perkataan yang diaplikasi oleh Faris dari kartun yang ditontonnya di Disney Junior saluran 613. 

Selain perkataan-perkataan simple English seperti, please, help me, thank you, Faris juga tahu untuk menggunakan ayat-ayat ini dalam situasi yang betul. Ini adalah sebahagian ayat yang biasa digunakan olehnya...

"Oh my goodness!" - Ketika dia terkejut atau terlihat sesuatu yang mengagumkan...   
 
"Oh, not again..." - ayat ni selalu digunakan ketika kalah dalam game dari tab abahnya...

"Stop the music!!" - Alisya bila pegang telefon saya, memang dia suka buka lagu dengan kuat, si abang bila rasa terganggu, mula la jerit "Stop the music!"   

"I'm coming...!" - selalunya bila saya panggil Faris, dia akan menyahut macam ni...

"Let's count" - selalunya bila dia bermain dengan kereta mainan... dia akan ajak adiknya untuk mengira.

 Tips ketika anak-anak menonton kartun:

1) Pilih rancangan kartun yang bersesuaian untuk ditonton oleh anak-anak seperti Word World, Little Einsteins, Handy Mandy, Dibo the Gift Dragon, Mickey Mouse Clubhouse dan lain-lain. (oh Hi-5 pun bagus juga...)

2) Tonton kartun tersebut bersama anak-anak.

3) Rangsang anak-anak untuk menyebut perkataan yang didengar, ulang, sebut, dan tiru perbuatan atau aktiviti yang dilakukan seperti kartun yang ditonton. - biasanya dalam Mickey Mouse ada suruh jump, clap, push, pull dan lain-lain.

4) Terangkan kepada anak-anak maksud sesuatu perkataan (jika ada perkataan yang agak sukar bagi tahap mereka...) Kaedah ini akan meningkatkan kosa kata anak-anak dalam bahasa Inggeris.

Kesan-kesan positif menonton kartun:

1) Boleh membezakan sesuatu benda/perkara dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris - lakukan sedikit ujian kepada anak-anak dengan menunjukkan sesuatu barang kepadanya. Contoh:


Minta anak-anak untuk menyebut dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. Begitu juga anda boleh tunjukkan tangan, kaki dan lain-lain. (Ini pun salah satu aktiviti busy bag yang mudah...)

2) Meningkatkan kefahaman mereka tentang sesuatu benda atau perkara.

3) Selain belajar bahasa, anak-anak juga akan belajar tentang nilai murni dalam persahabatan, kejiranan untuk respect others, helping each other, responsibility dan lain-lain.

So, jangan rasa anak-anak buang masa bila mereka menonton kartun (oh dulu memang saya rasa macam tu, tapi bila encik hubby kata, dia sendiri belajar bahasa Inggeris dari kartun, terus saya ok, dan saya nampak banyak sangat kesan positifnya...), sebaliknya kita sebagai ibu bapa perlulah mengisi masa anak-anak dengan perkara semudah menonton kartun! 

 

48 comments:

  1. Yup..mmg betul 2.. Nk bg tgk kartun kna pilih betul2... Kartun yg pasal spelling mmg bagus... Dan kita bersama ank2 smsa diorg tgk kartun... X smua kartun x bgus dan x smua yg bgus... Sy xde astro just bg ank tgk tv alhijrah je.. Gpun ank sy x suka kartun..dia tertarik dgn nasyid qasidah dan zikir lbih dr kartun... Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul maria... sebab tu saya kata dr mereka kecil ni la kita boleh kawal apa yang mereka tonton... Moga apa yang mereka belajar sekarang ni bermanfaat buat mereka...

      Delete
  2. saya pun dulu belajar bahasa inggeris dengan kaset michael jackson (zaman sekolah thn 80an). lagu beat it, billie jean tu saya nyanyikan walaupun entah betul entah tidak sebutannya. faham gitu2 aja, hee.. sepupu kecil saya yg berusia 4 tahun boleh berbahasa inggeris dengan baik dek karton barney's la. saya setuju dengan pendpt nora...anak2 boleh belajar ketika melayan kartun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?! dulu pun saya belajar dari lagu-lagu inggeris... kalau kita pantau betul2 rancangan kartun yang ditonton anak2 mereka boleh banyakkan vocab... bagus juga untuk mereka...

      Delete
  3. Anak sedara sy, da umur 2 thn lbh masih belum lancar berckp. Hanya beberapa perkataan dan hampir 80% perkataan yg die sbut adalah bhasa inggeris.takut lak die lambat bercakap sbb konfius nak ckp bahasa apa.semua gara2 dr usia beberapa bulan dah tengok babytv.smpai sekarang baby tv, disney junior. Sbut perkatan dlm bhs melayu pun masih bunyi slang mat saleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin betul anak saudara dira confuse dgn bahasa... apapun takkan jadi masalah Jika org sekelilingnya turut berkomunikasi dlm bhs inggeris sepertimana yg dia biasa dgr & tgk.dr babytv @ Disney junior...

      Delete
    2. Risau sbb mak sy tak tahu english.. neneknye tanya nama benda, warna, sume dibantai sebut english. kena la neneknya blajo english pasni... hehehe...

      Delete
    3. Salam, saja je nak share, dari satu article yang saya baca, tidak perlu risau dengan kepelbagaian bahasa sekitar anak2, ianya sebenarnya akan membantu merangsangkan sel2 otak mereka. Biar sahaja neneknya berkomunikasi dalam bahasa ibunda kita, tapi parents boleh memilih untuk menggunakan mana2 bahasa yang di sukai.
      Kalau tak silap saya baca article ni dari info Enfagrow.

      Delete
    4. Anak kawan mmg converse in english. Nenek ckp melayu tapi dia reply in english. Tp, dia mmg reply apa yg neneknya cakap. Meaning, dia faham bm. Cuma lmbt sikit nk reply in bm. Mungkin susah nk buat ayat.
      Tapi sejak masuk tadika, tiada masalah lg untuk mana2 bhs. Berkawan memudahkan penguasaan dia

      Delete
    5. Wah... baguskan... kita boleh bertukar2 pendapat!! :)

      sebenarnya kanak2 lebih cepat belajar apa jua bahasa... sebab tu org kata nak ajar anak bahasa Arab... dan English ajarkannya dari mereka kecil... mereka cepat adapt...

      Delete
  4. Betul...saya setuju dengan pendapat ni..
    Mmg kena pantau, macam anak saya...ada masanya cakap "aku" , pengaruh ipin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mmg kena pantau... Faris pun dulu sebut "aku".. selalu tegur dia utk sebut saya...

      Delete
  5. a'aa betoi tu kak.. mcam alisha pun dia byk belajar perkataan dr kartun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?! tak kisah walau sepatah dua... at least mereka belajar...

      Delete
  6. wah..bguslah kalau mcm tuh..nnti sure english cair..hehe..

    ReplyDelete
  7. Firas belajar sebut awesome dr boboiboy hihi

    ReplyDelete
  8. Betul tu kak, fie tengok anak sepupu fie suka tengok kartun dalam ipad. Okay lah jugak pasal dia belajar dari apa yang dia tengok lagipun orang dewasa boleh control rancangan mana yang sesuai untuk budak budak nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fie... dengan dipantau oleh org dewasa...

      Delete
  9. asslamualaikum ... anak sedara saya 4 thn . sbb tgk kartunlah dia boleh cakap ayat english dengan betul ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam... alhamdulillah... mereka mmg mudah absorb...! :D

      Delete
  10. btol3.. sepupu ramai anak diorg yg pandai ckp BI, ingatkan anta g tuisyen rupenye tgok tv.. hehehe

    ReplyDelete
  11. Wah..baguslah..betul kak, kartun tu boleh memberi input yang baik pada kanak-kanak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu aini.. yang penting kita kena pilih kartun yang bagus untuk anak2...

      Delete
  12. Betul tu.... Kartun pun main peranan ptg kalau difikirkan dr sudut positif yg penting kita haruslah pndai pilih kartun yg bagi input kat anak2.

    Tahniah! Buat adik Faris. Good Job :)

    ReplyDelete
  13. Sebenar nya kartun pun ada manfaat buat anak2 kan?.
    menambah vocabulary mereka.. cuma kita kena pantau juga kartun apa yg depa tgk...:)

    ReplyDelete
  14. Saya pun bersetuju sangat2 sebab saya pun belajar english dan menambah vocab saya dengan mengumpul keratan kartun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada banyak kaedah untuk kita dan anak2 belajar... cuma macam mana kita nak laksanakan...

      Delete
  15. Adam pun boleh ckp ayat simple2 in english. Full sentence. Tapi, sejak byk cakap ni, rare sgt nk dgr full english sentences dr dia. Maybe sbb org keliling cakap melayu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la kan? kalau org keliling pun speaking london... mmg anak2 boleh fluent..

      Delete
  16. nice info...bolih cube utk anak2 kite..

    ReplyDelete
  17. a'a dengan tgk cartoon pun anak2 dapat belajar sebenarnya

    ReplyDelete
  18. tgk cite spagebob pun ok jugak :)
    anak2 dari awal didik ngan bi memang bagus.
    otak budak mudah nak absorb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sir... spongebob ada banyak unsur friendship...

      Delete
  19. Anak-anak Ana...dah jadi Dora n Diego...
    Tapi mmg bersetuju...banyak elemen yang positif yang ada dalam kartun...yg penting kita as parent tau nak guide anak2 camner...takdelah dia org dok melanguk tgk kartun tanpa benefit apa2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ana... kena guide... itu yang penting...

      Delete
  20. anak sy tgok kartun tak smpt nak tapis sbb ibunya asyik tido.hehe

    semua benda ada kebaikan n keburukan.mmg betul kena pilih rancangan yg betul,kadang2 kartun ni pun bg kesan negatif dekat habit n pemikiran anak2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... kelakar la ibu ni.. hihi

      Betul... sbb tu kena pilih channel yg bersesuaian, utk anak2..

      Delete
  21. kartun skarang dah tak ssuai utk budak2..kecuali boboiboy n upin ipin..ahaha.. n even umoq dah 21 sya kadang2 layan jgak kartun..ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nana sebab tu kena pilih rancangan kartun yang bersesuaian... eh betul... akak pun rajin juga layan kartun... hehe

      Delete
  22. setuju.. tviq byk rncgn yg bgs2. ....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...