Nuffnang Ads

Bookcafe (^_^)

Agoda Ads

Thursday, August 01, 2013

Resipi Mudah: Puri


Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam 23 Ramadhan,

Puri ni adalah favorite saya kalau makan di kedai mamak. Kebetulan tengok rancangan Selera Rasa M&S di TV1 lalu, ada cara buat puri ni by step. Saya belum try buat lagi... tapi untuk rujukan masa akan datang saya nak letak dalam blog ni... Kalau ada sesiapa yang dah try boleh la share ya...

Bahan-bahan:
150 gm tepung gandum
100 gm tepung atta
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk jintan manis
2 sudu besar minyak sapi
Air secukupnya
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara membuat:
1. Campurkan tepung gandum, tepung atta, serbuk cili dan serbuk jintan manis.
2. Tambah garam dan minyak sapi.
3. Masukkan air, adun menjadi doh yang lembut.
4. Bahagi adunan sama besar.
5. Canai nipis dan goreng dalam minyak panas hingga keperangan.
6. Angkat dan tuskan.

*Boleh dibuat tanpa menggunakan serbuk cili dan serbuk jintan manis.

Selamat Mencuba.

Resipi dan gambar: Facebook Selera Rasa M&S


Nota kaki: Hari tu dalam rancangan yang sama Chef Lin masak nasi minyak... terliur saya dan encik hubby tengok... Sudahnya cari bahan, dan masak untuk buka puasa... makan dengan ayam masak merah... Sedapnya la... yum yum... 

* * *


Tupperware Kiyter sedang merekrut ahli baru dalam team kami. 
Nikmati diskaun sehingga 25% sebagai ahli  
(atas barangan Tupperware, TupperChef, TupperClean, NatureCare, Nutrimetics, NanoNature) 
dengan yuran keahlian hanya RM70.00
Juga nikmati pelbagai lagi keistimewaan lain 
seperti komisen bulanan, peluang melancong dan kereta.

Call/SMS/Whatsapp: Nora: 0193441384 / Kamarul: 012-6526556
Jom Sertai Kami! ^_^

21 comments:

  1. wow, nice sharing..
    anna suka puri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan puri ni anna? tapi jarang kedai mamak buat...

      Delete
  2. sy pon suka puri ni tp x smua kedai mamak ada jual...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah betul lia.. bkn semua kedai mamak ada puri ni...

      Delete
  3. bleh try ni tp ntah bila akn buat ;-)

    ReplyDelete
  4. Salam ..x prnah lagi makan puri n..mungkin boleh cuba nant

    ReplyDelete
  5. tepung atta tu yg x der ... kena la beli dulu

    ReplyDelete
  6. mcm best je kak! tQ share resepi :)

    ReplyDelete
  7. oh tak pernah mkn puri ni.. takut nak mencuba hehehe

    ReplyDelete
  8. Salam.. ni makanan dari negeri mana? Tak pernah tengok pun. Tengok gambar macam menarik

    ReplyDelete
  9. ni kira mcam menu wajib bagi kebanyakan keluarga berketurunan mamak macam pak mertua sy.hehe

    ReplyDelete
  10. puri memang sedap..knah pernah makan kat umah kawan keturunan India =)

    ReplyDelete
  11. jom.. jom sembang makanan raya ler pulak..
    puri ni dulu mak sedara kawan saya suka jamu kalau datang rumahnyer.. ingatkan susah ngat nak buat rupanya bolehler...

    ReplyDelete
  12. puri bua sendiri lg puashati .. tp sy x pernah buat sendiri kikikikikiki

    ReplyDelete
  13. Macam papadom ke NK? ke yg bulat besar tu? Buat sendiri confirm OKje tak pernah ni hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...