Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum
dan salam ziarah,
Dah duduk
rumah pusaka arwah mak dan ayah ni... macam-macam perkara dok
teringat. Dulu, masa zaman remaja saya, kalau time masak lemak labu,
memang la buat saya malas.
Bukan apa,
nak buang kulit labu tu memang la saya tak suka. Sebab saya pernah
luka terkena pisau masa nak buang kulit labu tu...
Seingat saya
dalam sebulan tu ada la 3-4 kali arwah mak akan masak lemak labu.
Saya pun musykil la kenapa arwah mak suka masak lemak lakbu. Bila
saya tanya, mak kata... "abang zaini suka makan lemak labu ni...
kuah-kuah ni habis dihirupnya..."
Ye la, betul
abang saya memang suka makan masak lemak labu ni... sebab tu arwah
mak suka masak...
Rasanya
setiap ibu akan ingat/tahu apa makanan kegemaran setiap seorang dari
anaknya... Walaupun ada 10 orang anak... Agak-agaknya kita ingat tak
makanan kegemaran mak kita yang cuma seorang tu?!
Sekarang ni
saya duduk Gombak, saya pula yang dok mengingat makanan kesukaan
kakak, abang dan adik saya... Biasanya kalau kita masak lauk yang
orang di rumah suka makan, InsyaAllah habis lauk tu dimakan... Tak
gitu?!
Jom cuba
masak lemak labu yang super simple ni...
Bahan-bahan:
1/2 biji
labu (buang kulit, potong kecil dan bersihkan)
1-2 batang
serai
1 kotak
santan/susu cair
2 - 2 1/2
cawan air
Sedikit
garam
Cara
membuatnya:
1. Masukkan
semua bahan kecuali garam ke dalam periuk. Masak dengan api
sederhana.
2. Apabila
mendidih masukkan garam secukup rasa. Masak sehingga labu empuk.
3. Biarkan
mendidih seketika dan sedia untuk dihidang.
* Kalau
perah santan dari kelapa parut lagi sedap rasanya... Selamat mencuba!
(^_^)
kat kelantan famous juga masak lemak.
ReplyDeleteni first time dengar masak lemak labu. :p
Hahaha so kena cuba la... :p
Deletesdapnya..baru mkn minggu lps..:)
ReplyDeleteLabu mmg sedia sedap... tambah santan n garam sikit super sedap jadinya kan...?! hehhee
DeleteMakanan kegemaran maksu saya ni.. memang kerapla dimasak gulai ni oleh maksu saya.. sedap...
ReplyDeleteKan?! Sedap... masak pulak sambal ayam ke... mmg best la...
Deleteselamat malam..syira singgah sini..hehe..jom baca entry baru di blog syira :D
ReplyDeleteThanks syira... :)
Deletesuka juga...sy slalu judu kn lauk msk lemak ni dgn ikan masih perghhhh
ReplyDeletePergh... mmg sedap tu anies... hehehhe
Deletesalams nora, betul tu masakan yg mak masak masa zaman kecil yang kita tak berapa suka, kita akan ingat semula dan akan masak bila dah tua2.....nostalgia:)
ReplyDeleteBetul tu... kerinduan yang mendalam...!
Deletesaya pun suka masak lemak labu... saya akan masak lemak kuning cili api campur pucuk dia atau pucuk manis... biasanya kat KK nih depa dah siap2 buang kulit nya... masuk dalam plasik seringgit dua harga... banyak kemain... ishhh lusa masak ni lah
ReplyDeleteWah... bestnya kalau dah siap buang kulit... makin seronok la nak masaknya... (^_^)
Deletesalam kak nora. saya singgah sini dari blog cik nor. saya bahasakan kak la yer sebab tengok jumlah anak. saya rasa ja saya muda lagi.
ReplyDeletemasal lemak labu memang sedap. orang kampung biasanya suka
betul kekadang makanan kegemaran mak kita sorang kita tak tahu
wa'alaikumussalam aRz MoHa... hahahaha boleh ke kak pun...
Deleteha ah betul... org kampung mmg suka mkn lemak labu... kan? mak kita mmg tahu setiap org anak punya favorite...
lama xmakan masakan labu.. setiap ibu ingat makanan kegemaran anaknya.
ReplyDeletebetulkan?! hm...
DeleteSy suka labu. Tp tak reti mkn lemak labu ni..kebanyakan sayur lemak mmg sy tsk berapa makan..klu pantai Timur, depa masukkan isi ikan kan dalam lemak labu
ReplyDeleteoh ye ke? saya tak masukkan ikan pulak... ni first time dgr masukkan ikan dalam lemak labu...
Deletesuami saya pun suka masak lemak labu ni cuma saya je kurang gemar atau lebih tepat tak makan langsung kekekeke
ReplyDeletehahahha ye ke?!
DeleteSedapnya labu....okje suka labu NK....Kalau buh daun sikit pun sedap ek. Daun apa yg sesuai? Pucuk manis ke? Tp selalunya okje beli buat pengat sedap jugak.Tp tulah ....okje sorang yg makan banyak
ReplyDeleteha ah betul... letak pucuk manis... tapi saya tak mkn pucuk manis tu... dulu masa arwah mak buat pun saya ketepikan daun2 tu... hahahahah
Deletememang peberet lemak labu ni.. selalu sy klu masak campur kacang panjang:)
ReplyDeleteooo ye ke? boleh la saya try ltk kacang panjang nanti.. hehehe
Delete