Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Tuesday, May 21, 2013

Dah 3 Tahun Pun...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah...

Syukur alhamdulillah... Alisya kini dah 3 tahun... Dah besar dah dia... Tapi masih lagi membahasakan dirinya baby (most of the time)... dan kadang-kala je dia sebut dirinya as kakak. Sekejap je rasanya masa berlalu... Terasa macam baru semalam dok timang-timang Alisya... Sekarang dah boleh lari laju dah dia...

Birthday Alisya sama dengan tarikh Faris bersukan hari tu... walaupun birthday girl batuk dan selsema sikit, tapi tetap sokong juga abangnya bersukan... selebihnya seronok sangat melihat kakak-kakak dan abang-abang main macam-macam mainan.

Lepas je bersukan tu, terus singgah beli kek untuk Alisya... Sebab dah janji kenalah beli... Di Secret Recipe dia pilih sendiri kek yang dia nak... Tapi bila dah sampai rumah semuanya terlelap... Penat sangat la tu... Malam tu ke klinik ambil ubat batuk dan selsema untuk Alisya dan Faris... Kek tu pun esok baru dimakan... Sebab masing-masing batuk malam tu... Mungkin juga sebab cuaca yang terlalu panas... 

Anyway, berikut adalah gambar-gambar Alisya dari kecil...

Baru beberapa hari ni...

Ni masa mula-mula dia pandai meniarap...

Ni gambar-gambar sebelum satu tahun...
Ni sekitar usia 2 tahun...
Ni lah gambar sambutan birthday yang serba ringkas... sebab birthday girl tak sihat...

Sekejap je masa berlalu... Moment masa mereka kecil ni lah yang akan kita (sebagai ibu) rindukan... Faris sekarang ni pun dah malu nak peluk or kiss mama dia (tapi saya peluk je dia kuat-kuat lepas tu cium pipi dia yang tembam tu... walaupun dia menjerit-jerit... haha)... Alisya pun mungkin akan rasa malu satu ketika nanti untuk buat perkara yang sama... (huhu sedih la pula...

Pencapaian Alisya sepanjang usia 3 tahun:

1. Dah tak pakai diapers siang hari... kadang-kadang berjaya tak berdiapers sebelah malam. Baca kisah Alisya + potty train di sini.

2. Alisya sangat banyak cakap... Suka bertanya macam-macam... Kurang pelat berbanding Faris.

3. Dah boleh baca 3 doa: doa sebelum makan, doa tidur dan doa bangun tidur. 

4. Suka ikut saya solat... kalau saya sedang solat, dia juga akan solat di sebelah saya.

5. Saya dah dedahkan Alisya dengan buku 1 Bacalah Anakku... Dia cepat belajar, tapi cepat juga bosan jika belajar dalam tempoh masa yang lama... Sekarang saya dalam proses nak permudahkan agar pembelajaran tu lebih menyeronokkan...  

6. Alisya pun suka baca iqra'... Tapi dia hanya nak dengar sebutan... tak nak pandang buku lagi... Kena guna kaedah lain juga... 

Basically, saya dah cuba dedahkan Alisya dengan buku-buku Bacalah Anakku dan Iqra'... Itu pun sebab saya tengok Alisya berminat untuk belajar dan dia ceapt terima apa yang diajar... Lebih-lebih lagi bila dia tengok abangnya baca buku...
 
Apapun, saya doakan agar Alisya panjang umur, sihat tubuh badan... sentiasa dimurahkan rezeki... sentiasa dalam lindungan Allah, sentiasa ingat mama dan abahnya... menjadi anak yang solehah dan semestinya berjaya dunia dan akhirat... Amin...

Entri birthday Alisya, tahun sebelumnya:
Alisya 1 tahun 
Alisya 2 tahun 

Psst: Hadiah Alisya saya update kemudian... "tukang tulis" pun batuk lagi... 
 


18 comments:

  1. bagusnya Alisya.. aktif..n mudah faham..dah besar bijak punya..inshaaALlah..hehe

    comel la dia ikat rambut.. ^^nampak lain

    btw get well soon yea..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alisya cepat belajar sebab dia selalu tgk abang dia belajar... masa abang belajar... dia pun belajar juga... :D

      Delete
  2. comel baby tu nak cubit leh hehehe
    http://long-cham.blogspot.com/2013/05/tips-macamana-nak-tarik-trafik-mencanak.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh baby tu dah pun berusia 3 tahun sekarang... heheh kalau dicubit, takut kena gigit pulak... hehe

      Delete
  3. Happy bday Alisya! Smoga diberkati Allah SWT dunia akhirat. Rajin2 mkn ubat ye nora n anak2 supaya cpt sembuh! Musim panas ni......bykkn minum air panas supaya kahak mudah kuar n cair. Do take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak... memang dok pantau time makan ubat je ni... sebab semuanya batuk... paling kesian anak2...

      Delete
  4. Replies
    1. kisah merekalah yang menyeronokkan KA... :D

      Delete
  5. happy birthday alisya...comel suka yengok dier pakai tudung tu sweet sangat...

    ReplyDelete
  6. selamat hari lahir alisya.. alahai... comel muka dia masa kecil bulat betul yer... panjang akal eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah masya masa kecik dia bulat... tapi dah besar ni kurus kering pulak... susah nak suruh makan nasi...

      Delete
  7. happy birthday alisya...

    semoga sehat-sehat selalu...

    ReplyDelete
  8. Hepy Bezday Alisya....moga Alisya menjadi anak yg solehah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...