Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Wednesday, November 07, 2012

Resipi Mudah: Roti Jala

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Hasil saya 'menjala' pagi semalam... Dapatlah dalam sepuluh ketul roti jala... Resipi yang mudah ni saya ambil dari majalah Mingguan Wanita simpanan saya... Sukatan ni yang saya agak-agak... (sebab sukatan bahan dalam majalah tu dalam gram... susah sikit nak agak kalau tak de penimbang...) Mungkin anda juga boleh gunakan...

Bahan-bahan yang diperlukan:
7 senduk kecil tepung gandum
Setengah sudu kecil garam
Air masak secukupnya
Sedikit serbuk kunyit (sebagai pewarna)
Minyak masak 

Cara membuatnya:
1. Ayakkan tepung gandum di dalam sebuah bekas. Masukkan serbuk kunyit.
2. Larutkan garam dalam segelas air masak. Kemudian campurkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung tadi. (*Adunan tidak boleh terlalu cair atau terlalu pekat* So, kena agak-agaklah kepekatannya...)
3. Kacau adunan sehingga sebati. 
4. Tapis adunan agar tidak tersumbat pada acuan roti jala. 
5. Sapukan sedikit minyak pada kuali leper dan mula 'menjala'.
6. Apabila telah masak, angkat dan gulungkan.

Roti jala makan dengan kari ayamlah kan?! Memang sedap... Selamat mencuba! (^_^)

32 comments:

  1. dah lama tak buat roti jalaa sejak blk key el..huhu

    pos sikit kak, boleh

    ReplyDelete
  2. sedapnya roti jala tu...js pun dh lama x buat...^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... bila teringin baru la buat...

      Delete
  3. dah try buat aritu..mmg sng rupanya..cuma nk menjala tu la lama sikit nk tggu sampai habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... time makan mmg sedap.. tapi yang bercinta tu time nak menjalanya... adeh!

      Delete
  4. My asben suka makan roti jala, nak buat memang senang, nak menjala tu yang malas..hehehe; )

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... mmg la maleh... sbb lama nak tunggu.. huhu

      Delete
  5. favourite saya la ni... silap pula tak bawa acuan menjala ke sini... :(

    ReplyDelete
  6. kalau dkt trg, roti jala mkn dgn kuah manis.. :-)

    sy kan, ms mula2 dtg perak, rasa pelik napa org mkn dgn kari.. hihi.. tp skrg dh ok.. dah biasa.. sedap jugak rupanya.. hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dengan kuah manis tu kuah apa ina? tapi org belah pantai timur mmg suka manis2...

      Delete
    2. kuah manis yg saya maksudkan tu macam kuah durian ke... camtulah lbh kurang.. hihi

      Delete
    3. ooo ye ke? hm bunyi mcm menarik jugak tu...

      Delete
  7. Replies
    1. bila teringin sangat2 je baru buat... hehe

      Delete
  8. sedapnya...hu...da lama xmakan.....

    ReplyDelete
  9. memang mudah.. tp yg itulah tak dibuat² huhuhuhu.. suke makan jer...

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. buat.. jgan tak buat... selamat menjala... hehehe

      Delete
  11. Saya sukaa roti jala..mkn dgn kari..fuh sdp!

    Tapi tiap kali saya menjala, mesti tak menjadik. saya syak alat jala tu yg tak betul..(salahkn alat pulak!) ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe mungkin sebab tak tapis kot... tapi mungkin juga sebab alat tu... hahahha

      Delete
  12. Tak pernah buat lagi, tapi acuan buat kuih jala dah lama beli ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh tak pe tak pe... ambil mood dulu... hihihi

      Delete
  13. Baru makan pagi tadi cicah dgn kuan doyan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak... sedapnya... tak pernah lagi rasa makan dengan kuah doyan... mana nak cari eh??

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...