Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,
Hasil saya 'menjala' pagi semalam... Dapatlah dalam sepuluh ketul roti jala... Resipi yang mudah ni saya ambil dari majalah Mingguan Wanita simpanan saya... Sukatan ni yang saya agak-agak... (sebab sukatan bahan dalam majalah tu dalam gram... susah sikit nak agak kalau tak de penimbang...) Mungkin anda juga boleh gunakan...
Bahan-bahan yang diperlukan:
7 senduk kecil tepung gandum
Setengah sudu kecil garam
Air masak secukupnya
Sedikit serbuk kunyit (sebagai pewarna)
Minyak masak
Cara membuatnya:
1. Ayakkan tepung gandum di dalam sebuah bekas. Masukkan serbuk kunyit.
2. Larutkan garam dalam segelas air masak. Kemudian campurkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung tadi. (*Adunan tidak boleh terlalu cair atau terlalu pekat* So, kena agak-agaklah kepekatannya...)
3. Kacau adunan sehingga sebati.
4. Tapis adunan agar tidak tersumbat pada acuan roti jala.
5. Sapukan sedikit minyak pada kuali leper dan mula 'menjala'.
6. Apabila telah masak, angkat dan gulungkan.
Roti jala makan dengan kari ayamlah kan?! Memang sedap... Selamat mencuba! (^_^)
Hasil saya 'menjala' pagi semalam... Dapatlah dalam sepuluh ketul roti jala... Resipi yang mudah ni saya ambil dari majalah Mingguan Wanita simpanan saya... Sukatan ni yang saya agak-agak... (sebab sukatan bahan dalam majalah tu dalam gram... susah sikit nak agak kalau tak de penimbang...) Mungkin anda juga boleh gunakan...
7 senduk kecil tepung gandum
Setengah sudu kecil garam
Air masak secukupnya
Sedikit serbuk kunyit (sebagai pewarna)
Minyak masak
Cara membuatnya:
1. Ayakkan tepung gandum di dalam sebuah bekas. Masukkan serbuk kunyit.
2. Larutkan garam dalam segelas air masak. Kemudian campurkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung tadi. (*Adunan tidak boleh terlalu cair atau terlalu pekat* So, kena agak-agaklah kepekatannya...)
3. Kacau adunan sehingga sebati.
4. Tapis adunan agar tidak tersumbat pada acuan roti jala.
5. Sapukan sedikit minyak pada kuali leper dan mula 'menjala'.
6. Apabila telah masak, angkat dan gulungkan.
Roti jala makan dengan kari ayamlah kan?! Memang sedap... Selamat mencuba! (^_^)
sedapnyer..
ReplyDeletehehehe terliur ka? adeh...
Deletedah lama tak buat roti jalaa sejak blk key el..huhu
ReplyDeletepos sikit kak, boleh
huhuhu... dah abis pun..
Deleteermm sedapnyer roti jala...
ReplyDeletemmm mmg sedap... heheh
Deletesedapnya roti jala tu...js pun dh lama x buat...^^
ReplyDeletetu la... bila teringin baru la buat...
Deletedah try buat aritu..mmg sng rupanya..cuma nk menjala tu la lama sikit nk tggu sampai habis..
ReplyDeletetu la... time makan mmg sedap.. tapi yang bercinta tu time nak menjalanya... adeh!
DeleteMy asben suka makan roti jala, nak buat memang senang, nak menjala tu yang malas..hehehe; )
ReplyDeletebetul tu... mmg la maleh... sbb lama nak tunggu.. huhu
Deletefavourite saya la ni... silap pula tak bawa acuan menjala ke sini... :(
ReplyDeleteala ye ke? kesiannya...
Deletekalau dkt trg, roti jala mkn dgn kuah manis.. :-)
ReplyDeletesy kan, ms mula2 dtg perak, rasa pelik napa org mkn dgn kari.. hihi.. tp skrg dh ok.. dah biasa.. sedap jugak rupanya.. hehhe
makan dengan kuah manis tu kuah apa ina? tapi org belah pantai timur mmg suka manis2...
Deletekuah manis yg saya maksudkan tu macam kuah durian ke... camtulah lbh kurang.. hihi
Deleteooo ye ke? hm bunyi mcm menarik jugak tu...
Deletedh lama xmkn roti jala hehe
ReplyDeletebila teringin sangat2 je baru buat... hehe
Deletesedapnya...hu...da lama xmakan.....
ReplyDeletehihihi... tu la... sedap...
Deletememang mudah.. tp yg itulah tak dibuat² huhuhuhu.. suke makan jer...
ReplyDeletemmg bercinta nak menjala tu.. huhuhu
Deletetiba2 rasa nak buat..nyummyyy.
ReplyDeletebuat.. jgan tak buat... selamat menjala... hehehe
DeleteSaya sukaa roti jala..mkn dgn kari..fuh sdp!
ReplyDeleteTapi tiap kali saya menjala, mesti tak menjadik. saya syak alat jala tu yg tak betul..(salahkn alat pulak!) ^__^
hehehe mungkin sebab tak tapis kot... tapi mungkin juga sebab alat tu... hahahha
DeleteTak pernah buat lagi, tapi acuan buat kuih jala dah lama beli ;)
ReplyDeleteheheh tak pe tak pe... ambil mood dulu... hihihi
DeleteBaru makan pagi tadi cicah dgn kuan doyan..
ReplyDeletealamak... sedapnya... tak pernah lagi rasa makan dengan kuah doyan... mana nak cari eh??
Delete