Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Thursday, November 29, 2012

Result Periksa Akhir Tahun Faris...

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Alhamdulillah syukur sangat-sangat bila tengok result akhir tahun Faris... Kalau masa pertengahan tahun hari tu... memang teruk juga result periksa Faris... Cikgu di taska pun asyik bagi komen yang tak berapa best, bila saya jemput Faris dari sekolah... 

Saya memang akan stress setiap kali cikgu mengadu pasal Faris tak kenal huruf, lambat baca, suka bandingkan Faris dengan kawan-kawan yang lain dan macam-macam lagilah... (ye la.. gamaknya macam saya ni tak mengajar Faris di rumah...)

Tapi betul juga... takkan la masuk sekolah terus pandaikan...?! Mestilah ada peringkat-peringkatnya... Mula-mula pandai ABC, pandai kira lepas tu mengeja... baca dan lain-lain... Mengajar Faris ni memang kena banyak sabar... sebab dia hanya akan belajar kalau dia nak belajar... kalau kita saja-saja ajak dia belajar memang dia takkan fokus. Dan lagi satu.. yang saya perasan... Faris ni jenis visualize... dia akan lebih faham bila ada gambar... kalau huruf dan perkataan semata-mata memang dia lambat sikit... 

Sekarang Faris dah baca buku 3, buku Bacalah Anakku... Kira oklah... dari tak tahu apa-apa sekarang Faris dah sampai buku 3... walaupun dah buku 3 saya tetap juga ulang buku 1 dan 2... Ulangkaji pun bagus untuk dia... Eh by the way, ni result Faris...


Nota kaki: Tahniah buat Adik (anak Kak Nor) sebab dapat 5A dalam UPSR baru-baru ni... Bagus la adik... walaupun menghadapi UPSR ketika maknya sakit... dan warded dia still dapat perform... Hebat!!

Jom LIKE Tupperware Kiyter! 

32 comments:

  1. Alhamdulillah... boleh dibanggakan result faris ni..

    biasalahkan... mestilah berperingkat2.. xkn msk terus pandai semua :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan?! tu la.. setiap kali Cikgu komplen pasal Faris mmg stress!

      Delete
    2. sy ni kak, alisha kan sblm ni, dia xpndai sgt cakap.. dh ada adik ni baru pandai ckp mcm.. org selalu duk tanya alisha dah pandai ckp lum sebabnya budak2 yg lahir lambat pada alisha pun dah blh cakap.. secara peribadinya, sy jd stress... blh tak jgn bandingkan ank sy dgn ank dorg.. kelebihan ank saya tu xnk plak sebut2, kekurangan tu jugaklah dia nak sebut... so, sedikit sebanyak sy faham bila akak kata akak stress org ckp gitu...

      lg satu, bila anak org dah pandai menyanyi, duk bagitahu yg tu je lah dkt saya... yela, alisha tak pandai pun nyanyi.. yg sy geram tu, nape nak banding... dah ank dorg g taska, ank saya ni duk umah... takda plak saya ajar nyanyi2..

      Delete
    3. thanks ina...

      betul la ina... kita ni surirumah banyak bagi soft skill pada anak2 macam ajar potong sayur masa nak masak, kemas mainan dan lain2... tapi tak la bermaksud kita tak bercakap dengan dorangkan... masa memotong sayur tu pun boleh ajar apa... cuma anak2 ni daya serapan dan pembelajaran dorang berbeza antara satu sama lain... so, mmg tak perlu la nak banding2kan...

      Delete
    4. eh, akak suri rumah ke... ingat akak keje.. hihii

      a'aa betoi tu kak, ajar ms potong sayur, kemas umah n lain2.. sy mmg selalu je sembang dgn alisha dr dlm perut lagi.. sbb sy ni mmg jenis sk sembang.. tap dh nk buat camne, alisha lambat sikit pandai cakap dr org lain.. bkn xpandai ckp lgsung.. mksud saya, sbgai contoh, org lain dah pandai ckp 10 patah perkataan tapi alisha baru 5 patah perkataan... hihii contoh je la.. :-)

      Delete
    5. ha ah la ina... akak surirumah... habis tahun ni cukup la setahun jadi surirumah... hehehe

      xpe la ina... slow2... dengan anak2 ni kita kena banyak sabar... dorang lambat bukan sebab tak pandai... tapi dorang cuba nak serap informasi tu... lain org lain cara mendidik anakkan...?!

      Delete
  2. As Salam,
    Tahniah kepada Faris atas keputusan yg begitu cemerlang :) Cikgu tu tidak sepatutnya buat perbandingan antara murid-murid dia..tak setuju sgt tu sbb kanak-kanak ni semuanya ada kelebihan masing-masing. Sebelum terlupa nak ucap tq kpd Nora kerana sudi tinggalkan komen selamat kpd saya semasa mengerjakan ibadat haji baru-baru ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam... kan? lain budak lain kepakarannya...

      alhamdulillah dah selamat pulang dari Tanah Suci... syukur... :D

      Delete
  3. ala biasala kecik lagikan...nanti esok2 mesti rajin fariskan...
    memang kena banyak bersabar ajar anak2 kan..

    ReplyDelete
  4. mmg risau kalau cikgu bg tau anak kt tak pandai bacakan.. tp iyerlah budak² xkan baru sekolah dah pandai baca... sy anak sy dah pandai bergaul dgn kawan² nak main bersama pun saya dah rasa bersyukur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu masya... tgk anak pandai share mainan pun kita dah seronok... Sbb bdk2 bkn pandai share mainan...

      Delete
  5. terror matematik anak akak ni... hebat la faris.. tahniah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... doa2 biar sampai ke menara gading... InsyaAllah...

      Delete
  6. Ahamdulillah .....bagi M pencapaian tu mmg dah bleh dibanggakan la...tahniah Faris..

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. alahai maths budak taska... takat 1+1=2 :p

      Delete
  8. Alhamdulillah, kira ok la result ni. A dan B jea.

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah..
    in shaa ALLAH nanti meningkat lagi tu ;D

    ReplyDelete
  10. tahniah...alhamdullilah...saya pon ngajar saya guna buku bacalah anakku....tapi nak ngajar anak sendiri...memang kena byk sabar....hik...hik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena byk sabar ngajar anak2 ni... hm...

      Delete
  11. Tahap pencapaian anak2 sememangnya berbeza antara satu sama lain, tapi yang pasti jangan sampai anak kita ketinggalan sebab takut nanti diaorang rasa rendah diri. Sebab anak sulong saya dia sendiri yang suka bandingkan dengan pencapaian sepupu dan kekawan dia, so saya kena push dia a little supaya dia dapat seiring dibandingkan dengan adik dia yang lebih sempoi, jenis tak kisah, tapi still kena beri perhatian gak. Alahai susahnya nak ajar anak dibandingkan dengan mengajar students di kelas saya tu. Banyak lagi buku cara mendidik anak yang saya kena baca. Tapi alhamdulillah sejak rajin berblogging ni banyak tul pengetahuan yang saya dapat kutip untuk saya terapkan ke anak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul MF... kalau mengajar budak remaja dalam kelas senang sikit... tapi kalau mengajar anak lain sikit... kena banyak sabar... blogging mmg seronok bila dapat tahu kaedah org lain dalam mendidik anak masing2... ada yang sikit sebanyak kita boleh ambil...

      Delete
    2. Ketinggalan lak rasa, rupanya ramai aje yang sudi berkongsi ilmu2 mendidik anak2 bahkan secara tak langsung mendidik diri kita yang dewasa ni.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...