Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Friday, November 02, 2012

Tips: Menjadi Ibu Bapa Mithali

Bismillahirahmannirrahim
Assalamualaikum & salam ziarah,

Image taken from here
Ilmu ini saya petik dari rancangan Selami Jiwa (musim kedua) bersama Dato' Dr Fadzilah Kamsah. Perkara yang mungkin kita dah tahu tapi susah sangat nak buat... 

Nak jadi ibu bapa yang disayangi dan dihormati anak-anak bukanlah mudah... Kita (ibu bapa) perlulah tunjukan teladan yang baik... Sebab anak-anak sedikit sebanyak akan "tiru" perangai dan tingkah laku kita... 

Jom semak tips menjadi ibu bapa mithali:

1. Rapatkan diri dengan Allah - ibu bapa perlu banyakkan berdoa agar kita dapat menjadi ibu bapa yang baik, dihormati, disayangi dan disegani anak-anak.

2. Bentuk suasana rumahtangga yang harmoni - ibu bapa yang ada salah faham, cuba selesaikan dengan cara yang terbaik... jangan bergaduh depan anak-anak, kerana akan mengganggu emosi anak-anak tersebut.

3. Jadilah kawan kepada anak-anak apabila mereka berusia 14-21 tahun, apabila anak dah berusia 21 tahun, biarkan mereka membuat keputusan sendiri - dalam keadaan ini ibu bapa hanya bertindak sebagai penasihat dan mendoakan anak-anak.

4. Pamer kasih sayang yang lebih kepada anak-anak agar mereka sentiasa rasa tenang dan selamat disamping kita...

5. Ibu bapa perlu menpunyai hubungan yang baik dengan cikgu sekolah agar boleh memantau perbadi anak-anak.

6. Jika pasangan yang telah berpisah, jalinkan hubungan baik dengan bekas pasangan (suami/isteri) - ini kerana tanggungjawab menjaga anak-anak adalah tanggungjawab bersama.


Moga perkongsian ini sedikit sebanyak menyedarkan kita bahawa perasaan anak-anak perlulah dijaga, sejak dari mereka kecil sehinggalah mereka dewasa.  

 

26 comments:

  1. terima kasih kongsikan info² macam ni... insyaallahhh.... semua ibu bapa nak anak yg terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2... betul... moga kita semua boleh jadi ibu bapa yang terbaik...

      Delete
  2. simpan tips ni tunggu saya kahwin..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh btul tu anis... cedok ilmu dulu... nanti dah kawin senang... ^_^

      Delete
  3. terima kasih ya...info berguna ni... bila dah jadi ibu bapa,baru kita tahu segalanya,betapa sukar dan susah untuk mndidik peribadi anak2...semuanya bmula dirumah... TQ..sy share ya..:)

    ReplyDelete
  4. tips yang baik dear :)

    thanks sharing :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Puan Nora. First of all, thanks yer kerana sudi singgah dan follow blog saya.

    Then, Fiza suka dengan entri ni. Tip ni amat berguna kepada saya yang baru bergelar ibu. Great Job!

    Keep in touch :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam... thanks fiza... sudi singgah sini (^_^) Moga entri ini bermanfaat buat semua...

      Delete
  6. semoga kita sama2 jadi ibu bapa yg baik utk anak2.

    ReplyDelete
  7. salm kenal.. already follow.. follow me back yer.. info berguna nie.. thanks sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga rohayu... thanks singgah...

      Delete
  8. Nice sharing...Wilma setuju 100% semua sharing nie...
    Bukan senang untuk menjadi ibu bapa kan...

    ReplyDelete
  9. brat tggjwb ibu bapa.. Dugaan pn byk ..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...