Nuffnang Ads

Bookcafe

Agoda Ads

Thursday, January 16, 2014

Ragam Alisya di Tadika...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah...

Kalau tadi dah cerita pasal ragam Faris di sekolah... Sekarang ni nak cerita tentang ragam Alisya pula di Tadika...

Semalam masa saya hantar Alisya ke sekolah elok berpakaian seperti ini (baju seragam Tadika):


Tapi masa saya jemput balik, dah pinjam baju anak cikgu kat Tadika tu... Lepas tu perasan ala-ala princess... :D


Ini semua sebab dia terkencing dalam seluar... Ini adalah kejadian kedua dia terkencing di Tadika... Kali pertama hari tu, cikgu telefon dan saya bawa seluar spare masa saya jemput dia balik... Kali ni cikgu Izza terus pakaikan dia dengan baju anaknya yang sebaya Alisya...

Saya: Kenapa adik kencing tak cakap cikgu?

Alisya: Adik dah cakap dah... tapi cikgu tak dengar...

Saya: Adik cakap perlahan sangat kot... kalau adik rasa nak kencing, adik cakap je kuat-kuat kat cikgu... Kenapa adik tak pegi toilet sendiri? Adik kan pandai...

Alisya: Nanti cikgu tak nampak adik macam mana?

Saya: Tak pe, adik pegi toilet dulu... Kencing... Lepas tu adik panggil la cikgu... Lain kali adik pergi sendiri ya? Boleh?

Alisya: Ok...

Saya: Cikgu marah ke adik kencing kat seluar?

Alisya: Cikgu tak marah... cikgu cakap je "la... kenapa tak cakap nak kencing...?" 

Saya: Ha kan... Kesian cikgu kena lap semua... Adik kan dah besar... kat rumah ni adik pandai kencing kat toiletkan?!

Alisya: Ha ah... cikgu lap kerusi, lap bawah macam ni... (sambil buat aksi cikgu lap lantai...)

Saya: Alahai, kesian cikgu... Alisya cakap sorry tak dekat cikgu...?!

Alisya: Sorry cikgu... nanti Alisya tak kencing lagi.. (sambil kelip-kelip mata kat saya... alahai... comeinya kamu sayang!!)

Tadi masa jemput Alisya balik dari Tadika, pemilik Taska dan Tadika Ilmu Pintar Murni tu puji Alisya... Dia kata Alisya cepat belajar dan rajin... Lain sikit dari abangnya... Ha betul la tu... Alisya memang suka belajar... dan dia sangat fokus dengan apa yang dipelajari... 

Apa yang tak tahan sejak Alisya sekolah ni adalah dia tak habis-habis bercerita tentang apa yang dilakukan dan dipelajari di sekolah. Dari saya jemput dia balik dari sekolah, sampailah dia tertidur untuk sekolah semula esoknya... >_< Ha... nampak tak... nampak tak? Itulah bedtime story saya... :p

* * * 

Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands? 
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.


19 comments:

  1. Biasa la kisah "accident" kat sekolah ni NK…
    Danish pun pernah dua kali terbabas… pergi uniform sekolah, balik dah pakai baju lain… masa tu dah boleh agak yang dia terbabas… tapi sekolah kat sini, mmg ada baju spare utk kes2 mcm tu… ramai kot yg terbabas masa kat sekolah.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu la nur... tapi kat rumah dia tak pula terbabas cam kat sekolah... baju spare danish tu mmg baju sendiri tinggal kat sekolah ke nur? alisya sekarang saya bekalkan baju spare + pampers, just in case...

      Delete
  2. alahai alisya..hahaha...mesti seronok layan celoteh dorg kan kak..mcm2 cerita..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha mmg laniesa... letih mmg letih... tapi seronok... bila dorang pi sekola sunyi pulak rumah... huhuhu

      Delete
  3. hehe..pandai nya dia bercerita kat mama ye, siap ada aksi sekali :)
    biasalah tu nora dah nama first time sekolah..ada je lah 'accident' yg tak di jngka hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia mmg banyak cakap roha... dan dia pandai susun ayat berbanding abgnya...

      Delete
  4. alahai... terkencing disekolah upanya yeaa. hehe. kenangan alam kanak2 la nanti niii alisyaa :)

    ReplyDelete
  5. alolo....tomeynya...
    Biasanya ank2 perempuan lbh fokus brbnding ank2 lelaki....dr pngalaman akak sbgai seorg guru.....

    ReplyDelete
  6. alahai...biase la tu..mungkin die malu kot nak cakap ngan cikgu...dah biase nanti ok la tu tak terkencing lagi..lagipon adik dah pandai g toilet kan... :)

    ReplyDelete
  7. aloloo....alisyaa...still comel...hehee

    ReplyDelete
  8. Alahai alisya...nape kencing kat seluar..nanti pakai pampers lah.....hehe

    ReplyDelete
  9. alo..lo..lo..alisya.. terkecing ye... lama2 nti OK kot....

    ReplyDelete
  10. baru2 tadika mmg macam tu..biasalah klu setakat terkencing dlm seluar.hehe

    aiman masa 4 tahun dulu sekali pernah kencing dlm seluar..time tu dh lepas waktu tadika,cikgu smbg bawak gi kelas computer..dia nk kencing tp taktau mana tpilet kot..last2 terbabas,bila tnya dia kata "cikgu menghilangkan diri.."
    hakhak..

    girl mmg suka belajar,boy ni biasalah byk main..

    ReplyDelete
  11. hehe..bebudak mula sekolah ye
    bermacam ragam!
    rasa kelakau pun ada juga kan =)

    ReplyDelete
  12. comey alisya ni tau...ala tak per sekali sekala terbabas yer alisya...

    ReplyDelete
  13. mcm2 kisah anak sekolah kan....tapi tang tekucil or terbery dlm seluar ni mmg perkara biase....takpe laa, mule2 nak sesuaikan dirikan...lame2 sure alisya okey tu heheehh...tapi siyes comel tgk alisya posing ala2 princess tu...kemain die yeak!

    ReplyDelete
  14. ha.. ha... oklertu anak saya dulu dua2pun duk buang air besar kat sekolah.. takperler nak bagi cikgu pahalakan.. syukur Alhamdulillah...
    anak2 tak samakan... der yang mudah belajar ada yang payah...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum puan.. Saya sedang mencari info mengenai Tadika Ilmu Soleh, blh puan kongsi pengalaman / feedback tadika tersebut? Saya bercadang untuk daftar kan anak saya disitu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...