Nuffnang Ads

Kuih Raya! (^_^)

Agoda Ads

Friday, February 07, 2014

Ajar Anak Menjawab Azan...

Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam penghulu hari (Jumaat),

Perkara yang saya rasa agak sukar mengajar anak-anak yang kian membesar adalah yang berkaitan dengan agama... 

Macam mana nak ajarkan solat... mengaji, puasa (tahun ni kena start ajar Faris berpuasa, sebab dah darjah 1 kan?), pencerahan tentang halal dan haram (bila Faris pernah cakap nak bela anjing, sebab di kejiranan kami mostly Chinese... pernah juga Faris nak sambut Christmas, sebab terpengaruh nak jumpa Santa... puas juga saya nak explain)... dan macam-macam lagilah... (-_-')

Anak-anak seusia Faris dan Alisya dah makin banyak mulut... Banyak yang mereka nak tahu dan explore. Jawapan yang tidak memuaskan hati akan ditanya dan terus ditanya... 

Untungnya, Faris sekolah agama dan mengaji... Pun begitu, ada perkara-perkara lain yang saya ajarkan di rumah, gayanya perlulah lebih santai dan bersahaja, berbanding di sekolah...

Apa yang saya nak kongsi di sini adalah tentang mengajar anak-anak menjawab azan. Walaupun hukumnya sunat, tapi kalau kita buat, ada ganjarannya... InsyaAllah...

Kadang-kadang saya sendiri pun terleka dengan perkara-perkara yang sedang saya buat (contohnya tengah memasak, membaca dan lain-lain)... Sampai ditegur Faris atau Alisya untuk menjawab azan. (Sebaiknya berhentilah bercakap dan melakukan sebarang kerja dan hayatilah azan)

Itulah kelebihan bila kita ajarkan kepada anak-anak, bila kita terlupa/terleka mereka akan ingatkan, seperti mana kita ingatkan mereka. Yang penting kita kena selalu latih mereka... kalau ajar sekali dua je... mustahil mereka akan ingat!

Macam mana nak jawab azan? Sebutlah seperti mana muazin... kecuali pada lafaz “hayya'alas solah” dan “hayya'alal falah”. Kedua-dua kalimat ini, jawablah “la haula wala quwwata illa billah”. 

 
Kemudian, ajarlah mereka membaca doa selepas azan. Seperti biasa yang kita dengar di radio atau di TV.

Saya juga selalu cakap pada Faris dan Alisya... Kalau kita nak apa-apa, nak jadi anak soleh ke... nak jadi pandai ke... nak sihat ke... minta abah dan mama sihat ke, banyak duit ke (baca sebagai murah rezeki)... doalah lepas azan tu... Sebab Allah akan bagi (baca sebagai Allah akan makbulkan - sebab antara azan dan iqamah adalah waktu mustajab doa)...

Alisya selalu doa macam ni, “Ya Allah, adik nak sayang mama, ngan abah, ngan abang sekali... Amin...”

Faris pula doanya begini, “Ya Allah, bagi la Faris mainan baru... Amin...”

^_^ anak lelaki memang begitulah ek?! Tak pe lah... Nanti kita belajar doa lagi ya... 

JOM AJAR ANAK JAWAB AZAN


Nota kaki: Rujukan Rancangan Anta Tanya Ana Jawab (Astro Oasis 106) dan Majalah Al-Ustaz, Isu No 20, muka surat 16.

12 comments:

  1. Perkongsian menarik NK.. tak pernah lagi ajar anak2 jawab masa dengar azan… Budak2 kalau ingatkan selalu, mudah sgt mereka ingat… kadang2 mereka pula yg ingatkan kita :)
    tapi tu la, mmg jarang sgt dengar azan kat sini…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu nur... budak2 mmg mudah serap dan ingt apa yg diajar, malah boleh ingatkan kita balik...

      Delete
  2. mmg elok Nora..ajar diaorg dari kecil dan praktikkan..semoga diaorg ingat sampai ke tua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu,benda kecil yang kita ajar pada anak2... moga ada manfaatnya untuk kita...

      Delete
  3. Budak-budak memang cepat belajar. Kalau kita mengajar dan tak mempraktikkan apa yang kita ajar pada mereka, memang kena 'sound' ajelah. Kerap juga berlaku pada saya :)

    ReplyDelete
  4. masa kecik2 aja dorg nnti lama2 mesti dorg terbiasa kan kak..hehe..

    ReplyDelete
  5. bagusla ajar dia dia dari kecik benda yang kita nampak mudah tapi memang penting untuk didikan anak2 kita...tq share kan tip ni

    ReplyDelete
  6. saya pun tak pernah ajar anak jawab azan
    tapi memang time azan suruh diorang senyap
    bab jumpa santa tu kan, afif pun gitu
    penat nak explain

    ReplyDelete
  7. betul tu..bila kita leka,anak yg tolong ingatkan..tu yg bagusnya

    aiman pun macam faris,mintak mainan dlm doa,pastu homework byk pun mitak doa.hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...