Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam
ziarah,
Sebelum ni saya dah buat entri resipi pulut kuning... So, inilah 'lawan' pulut kuning saya tu... Rendang Ayam! (^_^) Mula-mula nak buat sambal ikan bilis... tapi lepas tu terfikir yang Faris mesti tak nak makan kalau sambal ikan bilis (dia memang tak berapa suka ikan bilis). Makanya tukar la plan, buatlah rendang ayam.
Biasanya saya masak rendang ayam Asian Meals (produk Tupperware) tu... Tapi sebab pes tu tak de stok di rumah saya, maka kena la buat sendiri...
Bahan-bahan:
8 ketul ayam - dibersihkan
(saiz kecil; biasa kalau saya beli ayam memang saya akan suruh orang
tu potong kecil)
1 labu bawang besar -
dikisar
3 ulas bawang putih -
dikisar
1 inci halia - dikisar
1 inci kunyit hidup -
dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
2 batang serai - dikisar
10-15 tangkai cili kering
(ikut kepedasan masing-masing) - dikisar
Gula dan garam secukup
rasa
2 sudu besar kerisik
Daun kunyit - dihiris
Daun limau purut - dihiris
1 cawan susu cair/santan
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak
dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam, kacau
sebati.
3. Masukkan susu
cair/santan dan kacau perlahan.
4. Bila kuah agak kering
sikit, masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.
5. Agak-agak dah puas hati
dengan kuah yang tinggal, masukkan daun kunyit dan daun limau purut.
Kacau sekejap. SIAP! (^_^)
Inilah pes rendang versi Tupperware Brands... Lagi senang, tambah daun kunyit, santan, air dan garam je :p |
Oh ya, baca komen yang ditinggalkan Luqman ni... terus terasa-rasa nak makan pulut kuning dengan sambal ayam... sedapnya...! Kena buat semula la gamaknya pulut kuning tu...
Selamat mencuba kawan-kawan... d=(´▽`)=b
* * *
Berminat untuk menjana pendapatan dengan Tupperware Brands?
Hubungi/SMS/Whatsapp Nora 0193441384 atau Kamarul 0126526556.
sedap nyaaaaa..!
ReplyDeletesodap... sodap!! :D
Deleteselamat pagi jumaat
ReplyDeleteanum singgah pagi jap lagi bz day
keep in touch
Tq singgah anum...
Deleteboleh try ni.. dh lama cari resepi simple.. thanks kak
ReplyDeleteSama2.. selamat mencuba... hihi
Deletehu3 pernah wat sekali rendang, rasa dia semacam... till now x berani da wat rendang ha3
ReplyDeleteHehehehe practice make perfect... saya pun banyak kali try baru jadi...:D
Deletebiasanya buat bila sambut raya . hari lain kurang rajin . mmg sedap mkn dgn pulut .
ReplyDeleteBiasanya gitu la... sebab rendang sinonim dengan raya.. hehehe
Deletesaya dah lama nak cuba buat rendang
ReplyDeletelain kali nak cuba buatlah
thanks for the recipe ye =)
Sama-sama Yana:D
Deletealamak sedapnya kakak...boleh buat jugak ni...egat nak buat la balik keje ni...kena beli barang ni..ada yg tak da barang ni
ReplyDeleteSedap... buat sendiri jimat... :D
DeleteResepi raya ni....
ReplyDeleteNora di tag "http://cikna136.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award.html"
Tak raya pun boleh buat... hehehe
Delete